Доколку овој пајак го видите дома никако не го убивајте: Ова е многу важно да го знаете

Стравот од пајаци е една од најчестите фобии кои се појавуваат. Најчесто луѓето се плашат од каснувањето на пајакот.

Науката докажала дека само 10% од каснувањата на пајаците доведува до сериозни проблеми, и дека тие проблеми не настануваат од каснувањето од нашите домашни пајаци кои само сакаат да шеткаат низ вашиот дом.

Истражувањата покажала дека пајаците се всушност одлична испомош во домот, бидејќи тие како природни предатори ги напаѓаат сите останати инсекти во вашиот дом, вклучувајќи и инсекти кои пренесуваат болести.

Така пајакот без проблем ќе ги реши мушичките, комарците, бубашвабите и сличните инсекти.

Што подолго го оставите пајакот во просторијата во која престојувате, толку помалку ќе гледате други инсекти низ домот.

Во прашање е видов Pholcidae, терадид и кафеав пајак. Овие видови ќе расплетат мрежа во вашата куќа точно таму каде што најмногу се движат останатите инсекти. Практично тие поставуваат камп на најпрометното место и така се ослободуваат од инсектите во ваше име.

Меѓутоа, дури и покрај ова доколку не сакате пајакот да ви биде во домот, не го убивајте. Едноставно префрлете го на хартија и изнесете го надвор.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*