Пред точно 93 години во центарот на штип револуционери на вмро го убиваат генералот михајло ковачевиќ

Далечната 1927 година, во студениот Октомври револуционерите на ВМРО, Ипократ Развигоров, Илија Лилинков и Благој Кралев го убиваат во центарот на Штип великиот жупан на Брегалничката област и раководител на великосрбската злосторничка банда “Удружење против бугарских бандита”, бригадниот генерал на Војската на Кралство СХС, Михајло Ковачевич.

На 8 октомври, Кралев беше заробен во близина на село Калузлија и беше убиен. Развигоров и Лилинков успеваат да се повлечат во планината Плачковица, но беа опкружени од големи сили на србската жандармерија и се самоубија на 10 октомври за да не бидат заробени живи.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*